alles over golf

Alles over Golf

Alles over Golf

Wat is Golf

Zonnige relaxte zondagochtend, verlengde weekenden of een vakantie, discussie over geen van deze is compleet zonder een vermelding van golf. Wat is golf precies? Wel, het is een balspel in de open lucht waarbij het de bedoeling is de bal in een reeks holes te slaan in zo weinig mogelijk slagen. Een rondje golf bestaat uit 18 holes. Het aantal slagen dat je nodig hebt om een hole te slaan is je Par. Elke hole heeft een teeingebied eromheen, dat bestaat uit een fairway, een rough aan de zijkant en een groen goed gemaaid gebied rond de hole. Dan zijn er de "niet zo gewilde" barrières zoals zandvallen, water enz. die de bunkers worden genoemd. 

Wanneer ontstaan

Men gelooft dat het ontstaan is uit een oud spel genaamd chole, wat "bal" zou betekenen. De meeste mensen geloven dat golf in Schotland is ontstaan, waarschijnlijk uit een verboden spel uit de 15e eeuw dat "gowf" werd genoemd. Veel folklore vertellen echter dat het een acroniem is voor Gentlemen Only, Ladies Forbidden. Het moderne golf ontstond opnieuw in Schotland in de tweede helft van de 19e eeuw. Later in de 20e eeuw kreeg golf een facelift met de uitvinding van verschillende golfuitrustingen en -technieken. 

Voor wie

Golf heeft zich verweven in het sociale weefsel als het spel van de elite en de high-end zakenlieden. Zou u het geloven als wij u vertellen dat vele US business scholen golf toevoegen aan hun management curriculum? Het is een spel van sociale status. Men moet immers grote sommen uitgeven voor de nieuwste uitrusting, de juiste kleding en de green fees van de golfbaan. Hierdoor is golf nog steeds buiten het bereik van de gewone man gebleven. Toch kan de enorme populariteit van het spel worden afgemeten aan het feit dat er meer dan 32.000 golfbanen in de wereld zijn!

Hoe spelen

De spelers bewegen zich over de golfbaan met hun caddies die de uitrusting van de spelers beheren. De speler wiens bal het verst van de hole verwijderd is, krijgt als eerste de kans om te spelen, wanneer elke individuele speler zijn kans heeft gehad om de bal één keer te spelen. Het spel wordt gewonnen door de persoon of het team die de meeste holes scoort. Het kan gespeeld worden door teams in foursome of door individuen. Een zeer interessante term die rondgaat in de golfgemeenschap is "Golfhandicap". Dit is de score en bekwaamheid van verschillende spelers, die van invloed is op hun netto score, waardoor spelers van verschillende capaciteiten tegen elkaar kunnen spelen.

Etiquette

Men zegt dat golf niet volgens regels wordt gespeeld, maar volgens etiquetten. Er zijn echter een paar vastgelegde regels. De meest elementaire zijn "speel de bal zoals hij ligt", "speel de baan zoals je hem aantreft", en "als je geen van beide kunt doen, doe dan wat eerlijk is". Een golfer kan verschillende soorten slagen spelen, zoals tee shot, fairway shot, bunkershot, puts, pitch, flop, chip en een golfswing. Een golfswing is de meest complexe slag waarbij een perfecte coördinatie van de volledige anatomie van de speler komt kijken.

Golf nu

In de loop der jaren is de golfuitrusting gegroeid in termen van geavanceerde en techniek. Van golfballen, tees en clubs tot golfkarretjes, tassen schoenen, enz; het is een hele grote markt die er is. De Britse officieren begonnen als eersten met professioneel golf. Nu zijn er verschillende golftoernooien zoals PGA tour, Ryder Cup, U.S. Open enz. In deze tijd waarin vervuiling een groot probleem is, blijken de uitgestrekte golfterreinen de ademhalingslongen te zijn van de steden en gemeenten waar zij zich bevinden. Zij koesteren de plaatselijke flora en fauna en bieden een welkome onderbreking van de betonnen jungle.


Reactie plaatsen