Over Golf en Zen: Dit is het eerste in een doorlopende serie van een korte sessie over de toepassing van Oosterse spirituele filosofie op je golfspel. (De titel zegt "Zen", maar deze bespreking is evenzeer van toepassing op de andere Oosterse disciplines: Boeddhisme, Taoïsme, etc.)De bedoeling (of het voordeel) is dat, als u deze ideeën toepast, uw golf en uw plezier in het spel zullen groeien. Het onderliggende motief is echter, dat als je in staat bent om winst te zien op de baan, je ook gestimuleerd zult worden om je aanpak in het leven te veranderen.
Het onderwerp van vandaag: West versus Oost
Voordat we in de details kunnen duiken, moeten we beginnen met een overzicht van hoe het denken van Oosterlingen en Westerlingen van elkaar verschillen, op de meest fundamentele manieren.Wij westerlingen zijn vanaf onze geboorte getraind om onze logische, analytische, bewuste geest te gebruiken - onze 'drie pond vlees'. Van jongs af aan leren wij te benoemen, te sorteren, te categoriseren. We groeien misschien niet op tot wetenschappers, maar we leren wel te denken volgens de wetenschappelijke methode, en we aanbidden de grote denkers: Einstein; Newton; Steven Hawkings. Op een zeer fundamentele manier leren wij onderscheid te maken - onszelf te onderscheiden - tussen onszelf, onze mensen, onze plaatsen en dingen, en onze overtuigingen... van al het andere dat 'daarbuiten' is.Oosterse gedachten zijn het tegenovergestelde. Zij proberen hun actief kletsende geest tot rust te brengen, zodat hun innerlijk onderbewustzijn naar boven kan komen. Door die oefening gaan ze zien en geloven in een onderliggend (en bewust) universeel Geheel, waarvan zij slechts een deel zijn. Vanuit dat andere perspectief verandert het leven op een heel fundamentele manier. Een klein voorbeeld: De enige logische benadering van het leiden van mijn leven is me te richten op het optimaliseren van het geheel der dingen. Aangezien ik niet los sta van het geheel, als er werkelijk maar één persoon in de kamer is, hoe kan ik dan ooit dingen voor mezelf vastleggen, ten koste van anderen?Hoe is dit van toepassing op golf?Het westerse idee is dat golf een wedstrijd is, zowel met de tegenstander als met jezelf. Het basisidee is om te winnen, om die ander te verslaan. Als zodanig oefenen we, studeren we, proberen we (hard). Op een heel diep niveau spelen we om ons ego te versterken, ons gevoel van waarde, voor anderen en - het belangrijkste - voor onszelf. Als we niet goed spelen, dan zijn we niet veel waard.Ook hier is het Oosterse idee het tegenovergestelde. Winnen en verliezen heeft geen enkele zin (als er maar één persoon in de kamer is) en de oosterling weet dat hij niets kan forceren om te gebeuren door zijn eigen wil. Hij weet dat alles gebeurt door het geheel, en dus is zijn benadering van golf om het te gebruiken als een middel om zich te verbinden met het geheel, om het geheel de bal door hem heen te laten bewegen. Hij laat zijn golf gebeuren, hij eist niet dat het gebeurt.
Volgende keer: Je kunt niet mikken, als je geen doel hebt.
Golf en Zen
Golf en Zen
Over Golf en Zen: Dit is het eerste in een doorlopende serie van een korte sessie over de toepassing van Oosterse spirituele filosofie op je golfspel. (De titel zegt "Zen", maar deze bespreking is evenzeer van toepassing op de andere Oosterse disciplines: Boeddhisme, Taoïsme, etc.)De bedoeling (of het voordeel) is dat, als u deze ideeën toepast, uw golf en uw plezier in het spel zullen groeien. Het onderliggende motief is echter, dat als je in staat bent om winst te zien op de baan, je ook gestimuleerd zult worden om je aanpak in het leven te veranderen.Het onderwerp van vandaag: West versus Oost
Voordat we in de details kunnen duiken, moeten we beginnen met een overzicht van hoe het denken van Oosterlingen en Westerlingen van elkaar verschillen, op de meest fundamentele manieren.Wij westerlingen zijn vanaf onze geboorte getraind om onze logische, analytische, bewuste geest te gebruiken - onze 'drie pond vlees'. Van jongs af aan leren wij te benoemen, te sorteren, te categoriseren. We groeien misschien niet op tot wetenschappers, maar we leren wel te denken volgens de wetenschappelijke methode, en we aanbidden de grote denkers: Einstein; Newton; Steven Hawkings. Op een zeer fundamentele manier leren wij onderscheid te maken - onszelf te onderscheiden - tussen onszelf, onze mensen, onze plaatsen en dingen, en onze overtuigingen... van al het andere dat 'daarbuiten' is.Oosterse gedachten zijn het tegenovergestelde. Zij proberen hun actief kletsende geest tot rust te brengen, zodat hun innerlijk onderbewustzijn naar boven kan komen. Door die oefening gaan ze zien en geloven in een onderliggend (en bewust) universeel Geheel, waarvan zij slechts een deel zijn. Vanuit dat andere perspectief verandert het leven op een heel fundamentele manier. Een klein voorbeeld: De enige logische benadering van het leiden van mijn leven is me te richten op het optimaliseren van het geheel der dingen. Aangezien ik niet los sta van het geheel, als er werkelijk maar één persoon in de kamer is, hoe kan ik dan ooit dingen voor mezelf vastleggen, ten koste van anderen?Hoe is dit van toepassing op golf?Het westerse idee is dat golf een wedstrijd is, zowel met de tegenstander als met jezelf. Het basisidee is om te winnen, om die ander te verslaan. Als zodanig oefenen we, studeren we, proberen we (hard). Op een heel diep niveau spelen we om ons ego te versterken, ons gevoel van waarde, voor anderen en - het belangrijkste - voor onszelf. Als we niet goed spelen, dan zijn we niet veel waard.Ook hier is het Oosterse idee het tegenovergestelde. Winnen en verliezen heeft geen enkele zin (als er maar één persoon in de kamer is) en de oosterling weet dat hij niets kan forceren om te gebeuren door zijn eigen wil. Hij weet dat alles gebeurt door het geheel, en dus is zijn benadering van golf om het te gebruiken als een middel om zich te verbinden met het geheel, om het geheel de bal door hem heen te laten bewegen. Hij laat zijn golf gebeuren, hij eist niet dat het gebeurt.Volgende keer: Je kunt niet mikken, als je geen doel hebt.
Renew cache