Golf en Zen Hoofdstuk 2

Golf en Zen Hoofdstuk 2

Over Golf en Zen: Dit is het tweede in een doorlopende serie van korte bundel over de toepassing van Oosterse spirituele filosofie op je golfspel.

De bedoeling is dat, als je de ideeën toepast, je golf en je plezier in het spel zullen groeien. Maar er is ook een onderliggend motief: als je in staat bent om winst te zien op de baan, zul je vervolgens worden gestimuleerd worden om ook je benadering van het leven te veranderen.

Het onderwerp van vandaag: De Fundamentele Waarheid

In deze artikelen zal ik vereenvoudigingen aanbrengen als we het hebben over de Oosterse filosofieën, en de titel van dit onderwerp is daar een goed voorbeeld van. Het boeddhisme opent zijn deuren eigenlijk met De Vier Edele Waarheden.

De eerste daarvan is dat onze ervaring wordt gekenmerkt door lijden. Leven betekent lijden. De oosterse term is “dukka.”

De tweede laat zien dat de bron van dukka begeerte is, en de derde laat zien hoe we lijden kunnen elimineren, als het begeerte is die tot lijden leidt, dan is de voor de hand liggende oplossing te stoppen met begeerte. Voor de hand liggend, zeker, maar we zijn het erover eens dat het niet gemakkelijk is.

Dit betekent niet dat we ophouden met leven, dat we werk, spel, relaties, leren en groei opgeven, of zelfs dat we onze doelen laten varen. Het betekent wel dat we stoppen met ons zorgen te maken over alles. Sommige dingen zullen we nooit hebben. Ik zal niet de volgende senator van Pennsylvania worden, en ik zal de PGA tour niet halen. Dat is duidelijk genoeg, maar de meesten van ons blijven hunkeren naar dingen die voorgoed buiten ons bereik liggen, zonder dat we dat aan onszelf toegeven.

Of er zijn doelen die we uiteindelijk kunnen bereiken, maar die we op dit moment niet hebben. Ik zou graag een bejaardentehuis hebben in Asheville, North Carolina. Maar dat is nu niet het geval, en als ik daar zo geobsedeerd over ben, kan ik gemakkelijk de genoegens van mijn huidige leven uit het oog verliezen. Het is fundamenteel: verlangen naar iets dat er nog niet is, vervuilt ons heden.

Dus, de fundamentele waarheid waar we het over hebben is dit. Wat we vandaag hebben is alles wat we nodig hebben – vandaag.

De laatste van de Edele Waarheden legt uit hoe we onze begeerte kunnen loslaten: door het Achtvoudige Pad te volgen (inzicht, denken, spreken, handelen, levensonderhoud, inspanning, opmerkzaamheid en concentratie). Maar het Pad is een groot onderwerp en is voor de toekomst, ik zal in toekomstige artikelen zeker een stuk wijden aan elk van deze stappen op het Pad.

Voor nu is het verband met golf duidelijk voor ieder van ons die op de golfbaan heeft geleden. En wie van ons heeft niet geleden? Ooit een club gegooid? Jezelf afgekraakt – hardop of in gedachten?

Is uw plezier in het spel in het algemeen, afgezien van de kortstondige uitbarstingen, besmet door het feit dat u niet goed genoeg bent? Bent u terughoudend om met mensen te spelen die beter zijn? Wanhoop je over gebrek aan verbetering? Denk je aan opgeven?

De Eerste Edele Waarheid binnen het boeddhisme is evenzeer waar op de golfbaan, onze golfdukka komt voort uit ons buitensporig verlangen, uit ons grijpen naar succes. En hier is het echte geheim… dat komt door golf te spelen in een ego-gedreven toestand. Als we spelen om ons eigen ego te versterken – voor anderen of voor onszelf – dan zullen we het moeilijk krijgen.

Het antwoord ligt in een eenvoudig (toegegeven, moeilijk) idee: we zijn, vandaag, alleen wat we vandaag zijn, onze swing is wat het is, ons mentale spel is wat het is. Daarom – zijn we perfect – vandaag. We kunnen ons laten concentreren op de schoonheid van de wandeling in het park, op het gezelschap van vrienden. We kunnen alert zijn, we kunnen opletten, we kunnen aandacht hebben voor alles wat we zien en ervaren, we kunnen ons spel laten zijn wat het is, en we kunnen erop vertrouwen dat we ons op een pad bevinden dat ons naar hogere niveaus zal brengen naarmate we verder gaan. En dat is waar!

Ik zal je een heleboel ‘tips’ of ‘denkoefeningen’ geven als we door deze artikelen heen gaan, en hier is er een die op dit onderwerp van toepassing is. Je kunt je vastgrijpen (en daarmee je golfbaan dukka) verminderen door je los te maken voor het resultaat. Laird Small, de hoofd pro van Pebble Beach, noemt het “NATO: Not Attached To Outcome.”

Hier is een manier om dat te doen. Jouw taak op de golfbaan is om de club te swingen op een gracieuze, ritmische en evenwichtige manier. Het is de taak van de Golf God om de bal naar een nieuw punt te brengen, voor je volgende test. Jouw taak is alleen maar om je er van bewust te zijn hoe goed je jouw taak uitvoert en om dan uit de weg te gaan en de Golf God zijn werk te laten doen. Probeer dat, de volgende keer.

Volgende keer: Je weet het al.

Over de schrijver
Als golffreak geniet ik elke dag van golf.
Reactie plaatsen